Tweede graad

Architecturale en Beeldende Vorming

Domein:
Kunst en creatie
info
Je leert over het artistieke en creatieve proces en hoe je moet creëren, interpreteren, presenteren en ontwerpen. Je krijgt praktische opdrachten maar ook conceptuele, waarbij je vertrekt van een idee. Je ontdekt de schoonheid van kunst en experimenteert met verschillende technische mogelijkheden om je artistiek te uiten.
Finaliteit:
Doorstroomfinaliteit
info
Brede en algemeen theoretisch gerichte opleiding die je voorbereidt op hogere studies.
Type:
Domeingebonden
info
Met nadruk op de eigenheid van het studiedomein. Gericht op hogere studies binnen het studiedomein.

Wat leer je in deze opleiding?

  • Sterk theoretisch. Gericht op verder studeren binnen het studiedomein.
  • Je krijgt een brede algemene vorming met de nadruk op het creëren van kunst.
  • Je krijgt een stevige wiskundige basis in functie van het architecturale.
  • In het vak beeldende vorming leer je jezelf creatief te uiten vanuit een theoretische basis (tekenen, fotografie, computertoepassingen...). Je verdiept daardoor je inzicht in vorm, ruimte, kleur, textuur, compositie.
  • In het vak architecturale vorming maak je kennis met de basisprincipes en de constructies, technieken en materialen die de architectuur gebruikt.
  • In deze studierichting leer je ontwerpen. Je leert beeldtaal en vaktaal te gebruiken.

Deze richting is iets voor jou als je

  • vlot theorie kunt verwerken, verbanden kunt leggen en logisch redeneert.
  • creatief bent.
  • geïnteresseerd bent in architectuur en beeld.
  • een ruime interesse hebt voor maatschappij en cultuur.
  • graag tentoonstellingen, musea, concerten, fysieke en virtuele ruimtes bezoekt.

Wat na deze opleiding?

Na de tweede graad zijn er een aantal keuzes die je kunt maken voor de derde graad. Het ligt voor de hand om te kiezen voor een richting binnen hetzelfde studiedomein en voor dezelfde finaliteit. Veranderen van finaliteit en/of van studiedomein blijft nog steeds mogelijk maar vereist soms wel bijwerken.

Logische vervolgrichtingen in de derde graad op onze school zijn:

Extra toelichting bij de richting

In de tweede graad kan je in onze school binnen het domein Kunst en Creatie kiezen voor Architecturale en beeldende vorming. Leerlingen die geen Kunst en Creatie volgden in het tweede jaar, of die van een andere school komen en kiezen voor deze studierichting, leggen een adviserende kunstproef af.

De studierichting Architecturale en beeldende vorming richt zich tot leerlingen met een grote belangstelling voor kunst en het creëren ervan. De richting legt de nadruk op een stevige wiskundige basis en een uitgebreid pakket fysica in functie van het architecturale onderdeel.

In deze studierichting scherp je je artistieke en culturele interesses aan, ontwikkel je je creativiteit, waarneming, ruimtelijk inzicht en leer je ontwerpen in een beeldende en architecturale context. Je leert beeldtaal en vaktaal gebruiken.

Binnen het vak beeldende vorming verwerk je een opgave op een creatieve manier. Je zoekt naar meerdere oplossingen en bestudeert de link met de kunstwereld die inzicht geeft in voorstellingsmogelijkheden, compositie, technieken en de verschillende toepassingen ervan. Vanuit een theoretisch kader krijg je meer inzicht in tekensystemen die je helpen bij de registratie op een tekenblad van datgene dat je kan waarnemen of zien. Je gebruikt daarvoor potlood, krijt, pastel, houtskool, inkt en allerlei andere materialen. Fotografie en computertoepassingen kunnen dit proces ondersteunen en zijn ondertussen niet meer weg te denken uit onze leeromgeving. Al doende krijg je inzicht in vorm, ruimte, kleur, compositie …

In het vak architecturale vorming maak je kennis met de basisprincipes van architectuur. Je leert elementaire constructies en materialen kennen. Eigen ontwerpen leer je voor te stellen in exacte tekeningen, je maakt grondplannen en aanzichten op schaal. Je gebruikt zowel grafische computertoepassingen, maquettemateriaal als verschillende tekentechnieken om je werk te visualiseren.

In het vak kunstbeschouwing maak je kennis met verschillende kunstuitingen (beeldende kunst, architectuur, audiovisuele kunst …). Door de kunstwereld op een chronologische manier te benaderen, krijg je inzicht in hoe kunst verandert onder invloed van verschillende factoren (bv. cultureel, politiek, wetenschappelijk …). Je leert op die manier ook je eigen oordeel over kunst verwoorden en motiveren.

Je kiest voor de richting Architecturale en beeldende vorming, als je beschikt over een ruime interesse voor de maatschappelijke culturele activiteiten. Je bezoekt ook graag tentoonstellingen, musea, concerten, fysieke en virtuele ruimtes.

Lessentabel

Vakken
1de jaar
2de jaar
3de jaar
4de jaar
5de jaar
6de jaar
7de jaar
Frans
-
-
-
3
-
3
-
-
-
Beeldende vorming
-
-
-
3
-
3
-
-
-
Geschiedenis
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Biologie
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Wiskunde/Actuele kunst
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Waarnemingstekenen
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Engels
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Wiskunde
-
-
-
4
-
4
-
-
-
Nederlands
-
-
-
4
-
4
-
-
-
Architecturale vorming
-
-
-
3
-
3
-
-
-
Fysica
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Aardrijkskunde
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Kunstbeschouwing
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Godsdienst
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Lichamelijke opvoeding
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Chemie
-
-
-
1
-
1
-
-
-

Nog vragen?

Contacteer onze studieloopbaancoach voor persoonlijke begeleiding bij je studiekeuze.

Interesse in deze opleiding?

Dan ben je absoluut welkom op onze school! Ter info, deze opleiding wordt ook aangeboden op andere scholen binnen Arcadia. Maak gerust even kennis via onderstaande links.

Benieuwd naar onze andere opleidingen?

Bij Arcadia zetten we bewust in op een gevarieerd studieaanbod. Neem dus zeker een kijkje naar onze andere opleidingen. Er valt nog heel wat te ontdekken!